Susanna Hursti: Toimiva työyhteisö on sanojensa mittainen – teot puhuvat puolestaan ja arvostus osoitetaan 

Verkkiksen Oulun myymäläpäällikkö Susanna Hursti avaa tässä kirjoituksessa toimivan työyhteisön taustoja. Susannan jutusta selviää, mitkä ovat luottamuksellisen työyhteisön tärkeimmät ainesosat, ja mihin perustuu Oulun myymälämme työntekijöiden raudanluja yhteishenki, jota tullaan kauempaakin ihmettelemään. Päästetään Susanna kertomaan heidän tarinansa:

Moikka! Olen Susanna, kahden lapsen äiti ja intohimoni ovat hevoset. Toinen lapsistani on jo aikuinen, toinen aloittaa syksyllä viidennen luokan. Ratsastusta olen harrastanut lähes 40 vuoden ajan, uusin viidenkympin villitykseni on lenkkeily. 

Aloitin Oulun Verkkokauppa.comin myymäläpäällikkönä seitsemän vuotta sitten, kiitos erään headhunterin. Aluksi vastasin hänelle, etten ole kiinnostunut paikasta, mutta hän sai puhuttua minut haastatteluun ja loppu onkin historiaa. Päivääkään en ole työnvaihtoa katunut, Verkkis on paras työpaikka missä olen työskennellyt. <3 Minulla on pitkä kokemus esihenkilötyöstä eri yrityksissä, ja viimeiset 20 vuotta olen toiminut esihenkilönä eri vähittäiskaupoissa. Oulun Verkkiksessä meitä on töissä joukko upeita ja taitavia kaupan alan ammattilaisia. 

Miten rakentaa toimiva työyhteisö? 

Minulle on ollut aina sydämen asia toimiva työyhteisö, jossa osallistan työntekijöitä mahdollisimman paljon. Tai ehkä näin ei ollut ihan esihenkilötyöni alkuaikoina, sillä silloin saatoin olla hyvinkin halki poikki pinoon -tyyppi. Esihenkilövuosieni aikana johtamistyylini on kuitenkin hioutunut koko ajan valmentavammaksi, sillä olen huomannut, että tämä tapa kantaa paljon paremmin hedelmää. Annan paljon vapautta työskentelytapoihin ja myös paljon vastuuta, mutta olen aina läsnä ja autan tarvittaessa. En ole niskassa hengittämässä, sillä se tuskin motivoisi ketään. Samaa johtamistyyliä vetämäni esihenkilötiimi noudattaa omien työntekijöidensä kanssa. 

Monelle työntekijälle on tärkeää saada vaikuttaa sekä omaan työhönsä että työnteon tapoihinsa, sillä se luonnollisesti lisää motivaatiota, tekee työskentelystä omannäköistä ja mielekästä. Vähintään yhtä tärkeää on kokemus kohdatuksi tulemisesta: se että viestitään selkeästi ja oikea-aikaisesti, annetaan säännöllisesti palautetta, pidetään 1to1-keskusteluja ja pysähdytään aidosti kysymään, että hei, mitä sinulle kuuluu. Tämä kaikki on välittämistä, toisen läsnäolon arvostamista ja nähdyksi tulemista. Kun työntekijät voivat työssään hyvin, näkyy se myös positiivisesti yrityksen luvuissa – samoin sitoutumisena yritykseen.

Minun esihenkilötiimini koostuu hyvin erilaisista persoonista, joten heidän vahvuutensa ja tapansa työskennellä ovat myös erilaisia. Mielestäni parhaiten toimiva tiimi koostuu nimenomaan erilaisista tyypeistä, jotka tuovat oman osaamisensa ja näkökulmansa rikastuttamaan keskusteluja, ideointia sekä päätöksentekoa. Tärkeintä on, että suunta ja päämäärä ovat kaikilla samat, mutta sinne pääsemiseksi jokaista tulee johtaa juuri hänelle sopivalla tavalla – me olemme erilaisilla elämänkokemuksilla, näkemyksillä ja vahvuuksilla varustettuja yksilöitä, ja juuri tätä ainutlaatuisuutta pitää johtamisessa kuunnella ja vaalia. 

Vuoden tiiminäkin palkittu Oulun myymälän porukka on täyttä rautaa – selitys tälle löytyy vahvasta me-hengestä ja luottamuksesta.

Vastuuta on uskallettava antaa, jotta voidaan yhdessä onnistua 

Oulun Verkkiksen ylpeys on vahva me-henki. Meillä kaikki ovat tasa-arvoisia, kukaan ei ole ylempänä toista. Me vain teemme vähän erilaisia tehtäviä vahvuuksiemme mukaan, mutta sama päämäärä mielessä. Jokainen kohtelee toisia niin kuin haluaisi itseään kohdeltavan. Autetaan, tuetaan, kannustetaan – ja nauretaan! Meillä huumori lentää ja se jos mikä yhdistää! Olla siis ihminen ihmiselle, ei se sen vaikeampaa ole. 

Oulun myymälä ei ole minun ”laivani”, se on meidän Oulun verkkisläisten yhteinen taidonnäyte. Jos kuvittelisin vastaavani tästä purresta yksin, ajaisimme hetkessä karille. Ja siinähän se koko homman juju piileekin: vastuuta on uskallettava antaa, jotta voidaan yhdessä onnistua. 

Jutun alussa totesin, että Verkkis on ollut paras työpaikka missä olen työskennellyt. Pysähdyin miettimään mistä se johtuu, ja sanoisin että painavin syy on huippu työporukka, oman esihenkilöni, kollegoideni ja tiimini tuki. Minulla on vapaus tehdä työtäni omalla tavallani, tietenkin strategiaa, arvoja, johtamisen kulmakiviä ja konsepteja noudattaen. Jokainen saa olla meillä oma itsensä ja jokaisen työpanosta arvostetaan.  

Tähän loppuun annan vielä omat vinkkini, millä keinoilla lisäät luottamusta työyhteisössä:

  1. Älä oleta vaan kysy ja kuuntele 
  1. Kohtaa toinen sellaisena kuin hän on 
  1. Kohtele kaikkia tasavertaisesti ja puutu epäkohtiin ajoissa 
  1. Ole läsnä ja käytettävissä – varsinkin kiireen keskellä 
  1. Kysy mitä toiselle kuuluu ja myötäelä tilanteen mukaan 
  1. Muista antaa palautetta oikea-aikaisesti ja oikeassa paikassa, olitpa sitten kollega tai esihenkilö 
  1. Pidä lupauksista ja sovituista asioista kiinni 
     

– Susanna