Hanna Joensuu – B2B Operations Manager

Yritysmyynnin moniosaaja Hanna Joensuu on oivaltanut rohkeasti kokeilemalla, että omaa intuitiota kannattaa kuunnella myös työelämässä. Edettyään urallansa esihenkilötehtäviin hän totesi, että omat vahvuudet löytyvät ehkä sittekin taustalla tapahtuvan kehitystyön ja projektien parista.

Tänä päivänä Hanna työskentelee B2B Operations Managerina ja vastaa Verkkiksen yritysmyynnissä operatiivisesta kehittämisestä.  
  
”Tykkään olla kaikessa mukana ja opetella jatkuvasti uutta. Siksi on mahtavaa, että saan nykyisessä roolissanikin olla niin sanottu jokapaikanhöylä.”  
  
Hanna osallistuu mm. järjestelmäkehityksen erilaisiin hankkeisiin ja uusien järjestelmien käyttöönottoon, kumppaniyhteistöihin, sekä asiakasintegraatioihin liittyviin projekteihin.    
  
”Valvon lisäksi B2B:n operatiivista työskentelyä, fasilitoin palavereja ja vastaan admin-roolissa asiakaspalvelukanavamme ZenDeskin B2B-puolesta”, Hanna jatkaa.    
  
Yritysmyynnissä kauppa ei useinkaan synny yhdessä yössä, vaan saattaa olla muutamienkin vuosien työn tulos. Siksi sujuvan kommunikaation siivittämät prosessit ovat erityisen tärkeitä.   
  
”Meillä on todella iso firma, jossa on todella paljon tietoa. Jotta informaatio liikkuu ylhäältä alas, toisinpäin ja horisontaalisesti on tärkeää, että kaikki pysyvät avoimina myös niitä ei vain itseä koskevia asioita kohtaan. Kaiken keskiössä on kuitenkin lopulta aina asiakas.”  

Hannan kasvutarina: ostajasta yritysmyynnin ammattilaiseksi

Työskenneltyään nuorena mm. puhelinmyynnissä ja kaupan kassalla Hanna lähti opiskelemaan liiketoiminnan tradenomiksi Tampereen ammattikorkeakouluun. Pian valmistumisen jälkeen alkoivat työt tukkukaupan puolella.  
  
”Ennen Verkkistä työskentelin Bat.Powerilla yhteensä 15 vuotta, josta viimeiset kuusi vuotta vastasin mobiilivarustebrändi Wavesta ostajan roolissa. Jo silloin yksi asiakkaistani sattui olemaan Verkkokauppa.com.”  
  
Sitten Verkkiksellä avautui yritysmyynnin tiiminvetäjän paikka, jota Hanna päätti kaverin vinkistä hakea.   
  
”Olin päässyt aiemmassa työssäni tutustumaan Verkkiksen osto-organisaatioon ja perspektiiviä myös myyntiä kohtaan oli kertynyt tätä kautta. Varsinaista esihenkilökokemusta minulla ei kuitenkaan vielä ollut.”  
  
Hanna sai paikan ja aloitti Verkkiksellä vuonna 2019, jolloin ostaminen vaihtui myyntiin. Harppaus parinkymmenen hengen firmasta huomattavasti suurempaan tuntui alkuun jännittävältä.  
  
”Aloitin työt Assistant Sales Managerina kokonaan uudessa tiimissä, jossa pääsin nopeasti oppimaan lisää niin yritysmyynnistä kuin esihenkilötyöskentelystäkin. Jälkimmäisessä isona apuna olivat Verkkiksen esihenkilökoulutukset.”  
  
Osaston toiminta kehittyi huimasti seuraavan kahden vuoden aikana, ja Hannan tiimissä avattiin suuriin asiakkuuksiin ja julkisen puolen sektoriin keskittyvä Large Account Managerin paikka.  
  
”Tehtävä kuulosti heti todella mielenkiintoiselta ja koin, etten olisi pitkällä tähtäimellä pystynyt antamaan tiimilleni parasta mahdollista tukea esihenkilönä. Roolivaihdoksen myötä tarjolla oli myös toivomaani aikaa omien asiakkaiden parissa, joten päätin tarttua tilaisuuteen”, Hanna summaa.  

Esihenkilönä työskennellessään Hanna oppi katsomaan kokonaisuuksia. Samalla erilaisten ihmisten ja kommunikointitapojen ymmärrys kasvoi. Kuvat: Juho Myllymäki

Omannäköisen uran rakentamiselle ei ole yhtä oikeaa tapaa – ”Erilaiset tehtävät sopivat erilaisille ihmisille”

Nykyisessä roolissaan operatiivisena kehittäjänä Hanna on työskennellyt parin kuukauden ajan.    
  
”Tittelin päivitys terävöitti jälleen työnkuvaani, joka on nyt juuri sitä ”taustahommaa” mistä tykkään. Parasta on, että saan suunnitella ja toteuttaa muille parempia, tehokkaampia tapoja hoitaa omia töitään”, Hanna kertoo.    
  
Esihenkilöpestin jättäminen sai Hannan pohtimaan työroolien merkitystä.   
  
”Mietin aluksi olenko epäonnistunut, kun siirryn oma-aloitteisesti yhden askeleen ”alaspäin”, mutta oikeasti kyseessä oli vain toisenlainen ja itselle sopivampi työtehtävä. En lopulta kokenut sitä mitenkään alennuksena tai huonona juttuna – päinvastoin.”  
  
Tittelien sijaan Hanna kehottaakin jokaista keskittymään omiin kiinnostuksen kohteisiin.  
  
Meillä kannattaa pitää silmät auki ja avata suu, kun sopiva pesti osuu kiikariin! Täällä on tosi hyvä todennäköisyys päästä sitä kohti.”  
  
Tätä neuvoa Hanna aikoo noudattaa myös itse tulevaisuudessa.     
 

”Olen päässyt kehittymään kaikissa rooleissani, ja mistä sitä tietää, vaikka joskus vielä palaisinkin esihenkilötehtäviin. Se ei kuitenkaan ole varsinaisesti tavoitteena.”  
  

Tärkeintä työn mielekkyys ja jaksaminen

Jotta töistä voi aidosti nauttia, ei seuraavan päivän asioiden pitäisi kummitella mielessä ennen nukkumaanmenoa.   
  
”Töihin on kiva herätä, kun haastetta on sopivasti eikä työstä tarvitse ottaa stressiä. Välillä jopa pidän siitä, että joku on hieman vaikeaa ja sille saa etsiä ratkaisua.”  
  
Aiemmin Hanna saattoi olla työpäivien jälkeen niin väsynyt, ettei esimerkiksi hyvinvointia tukevalle liikunnalle jäänyt aikaa.   
  
”Esihenkilönä tuntui, että piti olla aina saatavilla. Nykyisin vastaan vain itsestäni ja olen huomannut, että koneen kiinni laittaminen ajallaan on helpottunut.”   
  
Kun omaa urapolkua miettii, kannattaa siis myös omia rajoja tunnustella ja kuunnella.   
  
”Olen tunnollinen työntekijä, jonka vuoksi saatan luoda itselleni joskus liikaakin paineita. Silloin on hyvä muistaa, ettei työ ole ainoa asia, joka määrittelee meidät.”  
  
Joskus ahaa-elämys, oma juttu tai jopa ura löytyy vain kokeilemalla.  
  
”Omalla kohdallani esihenkilötyö toimi opettavaisena välietappina, mutta vei ehkä liikaakin mukanaan. Myös kotona tuli lopulta kiitosta roolivaihdoksen myötä”, Hanna hymyilee.